śniadanie w hotelu

Rodzaje hotelowych śniadań

Czy lubicie hotelowe śniadania? Jeśli chodzi o mnie to muszę przyznać, że mam do nich słabość. Szczególnie, gdy podawane są w formie bufetu z niezliczonym wyborem produktów. Jeżeli również lubicie zacząć przepysznie dzień podczas swojej podróży, to zachęcam do zapoznania się z poniższymi informacjami na temat najpopularniejszych rodzajów śniadań, z którymi spotykamy się w hotelach.

Bufet / szwedzki stół

Dla największych głodomorów najlepszym wyborem będzie hotel ze śniadaniem w formie bufetu, inaczej nazywane szwedzkim stołem. Produkty dostępne są na specjalnych ladach chłodzących oraz stołach. W godzinach trwania posiłku dania są uzupełniane przez obsługę. W zależności od standardu i menu konkretnego hotelu dostępny będzie różny wybór produktów. Najczęściej są to: pieczywo, sery, wędliny, dżemy, warzywa, jajecznica, jajka gotowane, parówki lub kiełbaski, płatki kukurydziane, owoce oraz napoje takie jak kawa, herbata, mleko, soki oraz woda. Dodatkowo możemy spotkać również ciasta, musli, sałatki, naleśniki lub gofry. Świetnym uzupełnieniem samego bufetu jest life cooking, czyli potrawy przygotowywane przez kucharzy na naszych oczach. Coraz częściej hotele decydują się na wprowadzenie produktów dla osób z nietolerancją niektórych składników, takich jak gluten czy laktoza. Wymagania Gości stałe rosną, a dobre śniadanie gwarantuje udany początek dnia.

 

śniadanie w formie bufetu w hotelu

 

Śniadanie kontynentalne

Przeciwieństwem bufetu jest śniadanie w formie kontynentalnej. Taki posiłek jest serwowany przez obsługę do stolika. Wybór produktów jest niewielki. W podstawowej wersji na talerzu znajdzie się pieczywo, masło, miód, dżem i coś ciepłego do picia. Wersje rozszerzone zawierają również wędlinę czy ser, a nawet ciepłe danie np. jajecznicę. Wybierając hotel z taką wersją śniadania, szczególnie przy dłuższych liczmy się z tym, że codziennie na stole zobaczymy bardzo podobny zestaw produktów. Po kilku dniach taka opcja może stać się nieco nudna.

 

śniadanie kontynentalne w hotelu

 

Śniadanie angielskie

Na śniadaniu angielskim znajdziemy same pyszności, jednak osoby, które lubią zjeść rano lekki posiłek nie będą zachwycone. 😉 Na talerzu spodziewajmy się właściwie samych ciepłych dań przyrządzonych na tłuszczu. Zestaw śniadaniowy to: jajko sadzone, kiełbaski, parówki, fasolka w sosie pomidorowym, bekon, grzyby oraz danie przypominające polską kaszankę. Po zjedzeniu takiego śniadania zwiedzanie Londynu musi być czystą przyjemnością. 😀

 

śniadanie angielskie w hotelu

 

Z badań przeprowadzonych przez portal HRS.com wynika, że goście nie wyobrażają sobie śniadań hotelowych bez jajek. Sukces może również gwarantować dobra kawa. A jakie jest Wasze zdanie? Jakie śniadania lubicie? Jakie produkty są niezbędne? A może wybierając hotel rezygnujecie ze śniadania? Czy w hotelach, w których pracujecie występuje jakieś specjalne śniadaniowe menu? Chętnie poznam Wasze opinie.

Życzę smacznego śniadania i pysznej kawy!

P.

8 komentarzy do “Rodzaje hotelowych śniadań

  1. U nas śniadania są moim zdaniem świetne, choć Polacy(standard) narzekają, ze 20 zł za takie śniadanie to za dużo, a mianowicie mamy : kiełbaski smażone, gotowane frankfurterki, jajka sadzone, jajecznica, jajka gotowane, 3 rodzaje wędlin, 3 rodzaje serów żółtych, pomidory, ogórki, papryka, ser biały, ser topiony, camembert, pomidory z mozzarellą, 2 rodzaje dżemów, miód, 2 rodzaje owoców, ciasto/ciastka, oliwki, pieczarki, ogórki, papryka konserwowe, chleb ciemny i jasny, chleb tostowy ( i toster), bułki ciemne i jasne, płatki kukurydziane, musli, masłełka jednorazowe, nutelle jednorazowe mleko zimne i ciepłe, kawa rozpuszczalna, parzona, kakao,cherbaty 6 smakó, KAWA z EKSPRESU( takiego prawdziwego barowego, którą recepcja przygotowuje na życzenie)… czy to mało, zastanawiam się, jak można narzekać na taki wybór. To, że zjedzą jedną kromeczkę z serkiem nie oznacza, że ich śniadanie nie było warte 20 zł…

    1. Panno H,
      po przeczytaniu Twojego komentarza zrozumiałam dlaczego u nas goście narzekają. Śniadanie za 35 zł a produktów o połowę mniej! Uważam, że produkty, które wymieniłaś to super wybór za taką cenę. P.

    2. Taaa ja kiedyś usłyszałam że śniadanie za 20 zł to stanowczo za drogie i to jeszcze od gości którzy tego śniadania nie jedli. W sali obok tymczasem grupa 11 Litwiów zajadała się ( przy dużej grupie jest upust i jest 15 zł od osoby.
      Przy śniadaniu kontynentalnym na ogół jest ogórek, pomidor, papryka lub sałata, wędlina, ser żółty, czasem ser biały w plastrach, do tego masło, bułeczki, dżem, jajka na twardo lub paróweczki gotowane , kawa i herbata bez ograniczeń.
      Stół szwedzki to najczęściej : ciepłe parówki, jajecznica, jajka na twardo, pomidor, ogórek, papryka, trzy rodzaje wędlin, dwa rodzaje serów, ser mozzarella z pomidorek i miętom, płatki śniadaniowe, mleko, chleb, masło, dżemy dwa rodzaje, kawa i herbata bez ograniczeń.

      Zagraniczni gości nigdy nie mówią że za drogo, ale Polacy to juz masakra, co rusz któryś marudzi.

      1. Dokładnie! Czasem się zastanawiam, czy goście w swoich domach jadają na śniadanie kawior? Czego może im brakować? Jeżeli produkty są świeże i jest podstawowy wybór powinno to zaspokoić poranny apetyt każdego z nas.

  2. U nas w zależności od ilości gości którzy zamawiają śniadanie to takie podajemy. Jeżeli mamy powyżej 5 śniadań wtedy robimy stół szwedzki a jeżeli 1-5 śniadań na przestrzeni 2,5 godzin to szykujemy śniadanie kontynentalne. Oby dwie formy są szybkie w przygotowaniu i równie smaczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *